An EDUCATION ON MAKING NUTRIENT AGAR (NA) MEDIA FOR OBSERVING ESCHERICHIA COLI MORPHOLOGY AT IMMIM ISLAMIC BOARDING SCHOOL

EDUKASI PEMBUATAN MEDIA NUTRIENT AGAR (NA) UNTUK PENGAMATAN MORFOLOGI ESHERICHIA COLI DI SMAS PESANTREN IMMIM

Authors

  • Sri Wahyuni Teknologi Laboratorium Medik, Politeknik Muhammadiyah Makassar
  • Nurwilda Kaswi Teknologi Laboratorium Medis, Politeknik Muhammadiyah Makassar
  • Riska Annisa Teknologi Laboratorium Medis, Politeknik Muhammadiyah Makassar, Sulawesi Selatan
  • Indra Permata A Salim Teknologi Laboratorium Medis, Politeknik Muhammadiyah Makassar, Sulawesi Selatan
  • Putri Rabiah Al Adawiah Teknologi Laboratorium Medis, Politeknik Muhammadiyah Makassar, Sulawesi Selatan

DOI:

https://doi.org/10.53861/lomas.v5i1.474

Keywords:

Media, Nutrient Agar, Morphology, Esherichia Coli

Abstract

Service activities are carried out as an educational medium for IMMIM Islamic Boarding School students through material presentation and direct practice in making Nutrient Agar (NA) media. So, it can increase knowledge about making good media. This activity was also carried out so that students knew an in-depth explanation of the stages of making, usefulness and how important Nutrient agar media is as a growth medium and observation of the morphology of Eschericia coli bacteria. This counseling activity provided satisfaction for the participants, more than 95% of the participants strongly agreed with this activity. Community service activities have a good impact on the participants. The knowledge and understanding of IMMIM Islamic Boarding School students increased about Nutrient Agar media, the correct stages of making Nutrient Agar, the usefulness of Nutrient Agar media, and the importance of Nutrient Agar media as a growth medium and observation of the morphology of Escheria coli bacteria.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Al-Ayubi, M. S., Pestariati, Anita, D. A., & Diah, T. M., 2022. Potensi Ikan Tongkol dan Ikan Lele Sebagai Media Alternatif Pertumbuhan Escherichia coli. The Journal Of Muhammadiyah Medical Laboratory Technologis. Poltekkes Kemenkes Surabaya.
Elfidasari, D., Saraswati, A. M., Nufadianti, G., Samiah, R., & Setiowati, V., 2011. Perbandingan Kualitas Es di Lingkungan Universitas Al Azhar Indonesia dengan Restoran Fast Food di Daerah Senayan dengan Indikator Jumlah Escherichia coli Terlarut. Jurnal Al-Azhar Indonesia: Seri Sains Dan Teknologi, 1(1), 18-23.

Josephine, A. C., & Rahadiyanti, A., 2020. Efek Ekstrak Tomat Solanum lycopersicum Terhadap Enzim Katalase Hepar Tikus Wistar Rattus norvegicus yang Terpapar Minyak Jelantah. Journal of Nutrition and Health), 8(1).

Masengi, K. I. E., Jainer, P.S., & Triana, E. T., 2019. Penyalutan Bakteri Asam Laktat Hasil dari Fermentasi Kulit Buah Nanas Ananas comosus dengan Pewarna Bunga Telang Clitoria ternatea. Jurnal Bios Logos. 10 (2), 86-92.

Munandar, K., 2017. Pengenalan Laboratorium IPA-Biologi Sekolah. Refika Aditama. Bandung
Napitupulu, H. G., Inneke, F. M. R., Stenlly, W., Elvy, L., Ginting, Joice R. T. S. L. R., & Boyke H. T., 2019. Bacillus sp. sebagai Agensia Pengurai dalam Pemeliharaan Brachionus Rotundiformis yang Menggunakan Ikan Mentah sebagai Sumber Nutrisi. Jurnal Ilmiah Platax. 7(1).
Rizky, W. D., 2013. Pengaruh Kandungan Protein Tepung Bulu Ayam Sebagai Media Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli. Skirpsi. Poltekkes Kemenkes Semarang.

Rustiah, W., Dewi, A., Mujahidah, B., Nur Q. R., & Andi, F., 2022. Limbah Sayuran Rebung Bambu sebagai Mikroorganisme Lokal (Mol) dalam Pembuatan Pupuk Organik: Perspektif Pengelolaan Sampah Organik. Lontara Abdimas, Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat. 3 (1).

Safitri, R., & Novel, S. S., 2010. Medium Analisis Mikroorganisme (Isolasi dan Kultur). Trans Info Media. Jakarta.

Saflia, I., 2020. Penilaian Risiko Kuantitatif Mikroba Bakteri Escherichia coli pada Makanan di Kantin Rsud Kota Kendari Tahun 2020. Doctoral dissertation, Universitas Hasanuddin.

Thawil, D. A., 2020. Studi Literatur : Pertumbuhan Bakteri pada Media Alternatif Pengganti Nutrient Agar. Skripsi, Universitas ‘Aisyiyah Yogyakarta.

Whittan, T. S., & Michael, S., 2011. Phatogenesis and Evaluation of Virulence in Entheropathogenic and Entherohemorrhagic Escherichia coli. J. Clin Invest, 107, 539-548.

Downloads

Published

2024-07-11

How to Cite

Wahyuni, S., Kaswi, N., Annisa, R., A Salim, I. P., & Al Adawiah, P. R. (2024). An EDUCATION ON MAKING NUTRIENT AGAR (NA) MEDIA FOR OBSERVING ESCHERICHIA COLI MORPHOLOGY AT IMMIM ISLAMIC BOARDING SCHOOL: EDUKASI PEMBUATAN MEDIA NUTRIENT AGAR (NA) UNTUK PENGAMATAN MORFOLOGI ESHERICHIA COLI DI SMAS PESANTREN IMMIM. Lontara Abdimas : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(1), 31–36. https://doi.org/10.53861/lomas.v5i1.474

Issue

Section

Articles